Hoe leg ik mijn graszoden?


In een mum van tijd heb je kant en klaar diepgroen gazon in uw tuin, gedaan met zand dat in de woning terechtkomt. Omdat graszoden een dichte “mat” vormen, maken kiemende onkruiden geen schijn van kans.

Bodem klaarleggen

Een goede bodembewerking is zeer belangrijk. Bij een kleine oppervlakte kan je de grond stenen- en onkruidvrij maken en dan spitten. Voor grotere oppervlakten kan het handig zijn dat de grondbewerking op een mechanische manier uitgevoerd wordt.

Na de grondbewerking de grond goed egaliseren en aandrukken (dit kan door er met een tuinwals over te rollen).

Plaatsen

Belangrijk is dat je de aangedrukte grond lichtjes losharkt. Als de toplaag ( bovenste +/- 2 cm) losgeharkt is, kunnen de worteltjes zich gemakkelijker inwortelen.

De grond ligt nu klaar. Nu gaan we de graszoden uitrollen. Zorg ervoor dat de 1e rij goed recht licht. (gebruik eventueel een touw) Zorg ervoor dat de opeenvolgende rijen goed tegen elkaar aansluiten (het gebruik van een hark kan handig zijn om de graszoden tegen elkaar te trekken). Zijn de graszoden uitgerolt, rol er voorzichtig over met een tuinwals. Zo zorg je ervoor dat de graszoden goed op de bodem worden gedrukt.

Tip

Handig is dat je nu al een speciale meststof in de toplaag inwerkt. De meststof kan je mee bestellen. Respecteer wel de dosis om verbranding van de worteltjes te voorkomen.

gras-en-maaier

Besproeien

Aangezien de graszoden moeten inwortelen,is het heel belangrijk om te beregenen. Dit moet onmiddellijk na het plaatsen gebeuren.

Afhankelijk van de weersomstandigheden, hou je dit een periode van 10 tot 14 dagen vol, met indien nodig, een frequentie van 2 a 3 keer per dag.

Als de naden tussen de graszoden terug meer zichtbaar worden, duidt dit erop dat men waarschijnlijk te weinig water geeft, waardoor de graszoden “krimpen”.

Maaien

Na 8 a 10 dagen kan je maaien, maar niet korter dan 3.5 a 4 cm.

Bemesten

Zoals u ongetwijfeld weet, wordt een gazon graag verwend. Daarom is het belangrijk om 3 x per groeiseizoen (april tot oktober) een kwalitatief goede organische gazonmeststof te gebruiken. Ook dit kan u mee bestellen!

Vergeet in de winter ook uw gazon niet te bekalken. Dit zorgt voor een ideale zuurtegraad waardoor mosgroei minder kans maakt en de meststoffen een hoger rendement gaan halen. Twijfelt u aan de zuurtegraad van uw bodem? Breng gerust een grondstaal binnen (+/- 500 g aarde) en wij bepalen voor u de zuurtegraad van uw bodem.